Særlig Sensitiv

 
 
Er du særlig sensitiv eller tror du at du og/eller dit barn er det?
Er du særlig sensitiv eller tror du at du og/eller dit barn er det?

I dag bliver vi stimuleret med end nogensinde før, og det gør at vi nok skal være ekstra opmærksomme på at skelne mellem at være overstimuleret lige nu, om vi er trætte, eller om det har stået på i en længere periode for dig. En anden vigtig ting at nævne er, at dét at være særlig sensitiv ikke er en  diagnose, man kan ikke putte det i en kasse, og give det medicin. Det er en del af vores personlighedstræk.

Jeg er selv særlig sensitiv og jeg sanser stemninger når jeg kommer ind i et lokale, jeg kan mærke når nogle er kede af det. Jeg er sensitiv over stærk lugt, lys og høje lyde. Da jeg ikke kendte til trækket, græd jeg en del, dels fordi jeg havde følelser inden i mig, som jeg ikke vidste hvad jeg skulle gøre af, og dels fordi jeg følte mig anderledes. Jeg var jeg ikke god til at mærke efter, og gøre dét jeg mente var godt for mig. Selv kort tid efter jeg fandt ud af det, tilpassede jeg mig situationer – kan du genkende det?

I dag tager jeg fuldt ansvar for mig selv og passer på mig selv, så når jeg står i en situation, som ikke er god for mig, så handler jeg. Jeg plejer at kunne mærke når tiden er inde til at handle. Enten er jeg for træt, udkørt eller bare gerne vil hjem, og så gør jeg det. Jeg behøver som regel ikke at sige noget til min omgangskreds omkring det, de respekterer min beslutning.

Gode råd til dig, som er særlig sensitiv, og som gerne vil bliver bedre til at passe på dig selv:

♥ Sørg for at gå tur og få frisk luft minimum 3 gange om ugen, alene og med nogle
♥ Meditér 10 minutter om dagen – guidet meditation eller stille med dig selv
♥ Brug tid til dig selv med en kop the eller kaffe (helst uden koffein – og ellers max 2 kopper)

♥ Lette yoga øvelser & Mindfulness for at berolige dit nervesystem
♥ Snak med en person du har tillid til om dine tanker

♥ Genfind dine styrker – skriv dem ned
Øv dig i hver dag at skrive mindst én positiv ting om dig selv
♥ Lav mere af dét der gør dig glad – dans, musik, naturen, læse en bog
♥ Få massage, zoneterapi, så du kommer ned i kroppen

Særlige sensitive har brug for at mærke deres krop, det kan være med dans, så de mærker intensiteten med et andet menneske. Vandet gør også noget helt specielt ved kroppen, derfor er et godt at hoppe en tur i havet, med hovedet under. Det giver dig en følelse af “ny” og en skøn frisked – prøv det hvis du ikke allerede har prøvet det.

En af de mere kendte som har har fortalt offentligheden at han er Særlig Sensitiv og skrevet en sang omkring det, er Mads Langer. Han fortæller om det til hans koncerter, og er åben omkring det. Det kræver en enorm styrke og et stort mod at være åben og fortælle det til mennesker, som man ikke kender. Jeg beundrer ham for det, det er enormt stærkt.

På HSP foreningens hjemmeside, kan du tage en test og finde ud af om du har trækket: https://hsp-foreningen.dk/for-saerligt-sensitive/saerlig-sensitivitet/